Gå til hovedinnhold

La oss spille XBOX!


Introduksjon

Algebra ser ut til å være det emnet i skolen som flest elever synes er vanskelig å mestre. Når vi ser resultater fra TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), skiller elevenes kompetanse seg klart fra de andre emnene som prøves (Bergem, 2016). Samtidig ser det ut til at elevenes kompetanse har gått ned fra testresultatene  2011 til 2015.
Trend per emneområde (TIMSS)
Dette er noe spesielt, for i andre emneområder har elevenes kompetanse steget. 
Hvorfor er det slik at elevene ikke mestrer algebra på skolen? Kanskje ligger noe av svaret i et tilsynelatende stort gap i kompetansemålene etter 7. og 10. trinn. Etter 7. skal elevene ”stille opp og løyse enkle likningar og løyse opp og rekne med parentesar i addisjon, subtraksjon og multiplikasjon av tal” (Utdanningsdirektoratet, 2013), mens de skal ”behandle, faktorisere og forenkle algebrauttrykk, knyte uttrykka til praktiske situasjonar, rekne med formlar, parentesar og brøkuttrykk og bruke kvadratsetningane” (Utdanningsdirektoratet, 2013). Uten å analysere disse kompetansemålene nærmere vil et raskt blikk avsløre at elevene skal gjennom en heftig kompetanseheving innen algebra i løpet av sine tre år på ungdomsskolen. Likevel viser forskning at barn så unge som åtte og ni år viser en god forståelse for likhetstegnet, dersom læringsaktivitetene er riktige (Carraher & Schliemann, 2009, s 675). Så kan en spørre seg om elevene vil være mottagelig for å lære mer avansert algebra enn ”enkle likningar” før de er ferdige i 7. klasse.

Early algebra

Carraher & Schliemann (2009) diskuterer om en tidligere introduksjon til algebra kan være løsningen på elevenes vanskeligheter med å mestre algebra. Det viser seg nemlig at Russland og Singapore skårer bedre enn flere vestlige land  algebra. Det viser seg også at deres introduksjon av algebra kommer tidligere enn for eksempel USA (Carraher & Schliemann, 2009, s 673). Vil det være hensiktsmessig å starte tidligere? Carraher og Schliemann (2009) diskuterer en tidligere introduksjon.
Denne tidlige introduksjonen kaller de early algebra, oversatt til tidlig algebra. Hensikten med tidlig algebra er å styrke elevenes algebraiske resonnement. Forskning viser jo at elever kan lære seg prinsippene og reglene i algebra allerede på barneskolen dersom man har ulike tilnærminger til undervisningen (Carraher & Schliemann, 2009, s 676).
Carraher & Schliemann (2009) viser til tre tilnærminger til tidlig algebra: aritmetisk og numerisk resonnement, aritmetisk og kvantitativt resonnement, og aritmetisk og bruk av funksjoner. En aritmetisk og kvantitativ tilnærming fordrer at man bruker eksempelvis mengder og størrelser i undervisningen av algebra, og det er denne tilnærmingen jeg skal basere mitt undervisningsopplegg på.

Algebra

Også i algebra senere i skolen har man prøvd å finne ulike tilnærminger til emnet, men der early algebra skildres i tre tilnærminger finnes det fire tilnærminger innen en "senere" algebra (mine oversettelser): generalisering av numeriske og geometriske mønster, problemløsning, funksjonelle situasjoner og modellering av fysiske og matematiske fenomener (Kieran, 2009, s 713). Her kan en se likheter med tilnærmingene i early algebra. 
I en undersøkelse ble blant andre lærere spurt hva algebra er. Naturligvis var svarene mangfoldige, men det var et svar som var felles for de fleste: algebra er aktivitet. Tanken om algebra som en aktivitet var også utgangspunktet for Kierans (2009) GTG-modell som deler disse algebra-aktivitetene i tre: Generational (Generaliserende), Transformational (Transformerende) og Global/Meta-level (Kieran, 2009, s 713). 
Som jeg forstår generaliserende aktiviteter fokuserer man på å utarbeide algebraiske uttrykk for å finne ukjente, samt beskrive utviklingen i geometriske og numeriske mønstre (Kieran, 2009, s 713). Dette er noe likt tilnærmingen til early algebra som kalles aritmetisk og kvantitativt resonnement. Det er en slik aktivitet jeg ønsker å bruke i mitt undervisningsopplegg. Jeg ønsker her å fokusere på å beskrive mønstrene, framfor å utarbeide algebraiske uttrykk. I introduksjonen stilte jeg spørsmål ved det store kompetansegapet mellom det en elev skal kunne etter 7. og 10. trinn, at den skal lære så voldsomt mye algebra i løpet av tre år på ungdomsskolen. Derfor tar jeg sikte på å starte tidligere slik at elevene starter ungdomsskolen med et forhåpentligvis litt bedre utgangspunkt. 

Open strategy sharing

Målet i undervisningsopplegget mitt er at elevene skal tenke algebraisk gjennom en generaliserende aktivitet. Dette fordrer en slags drøfting hvor man diskuterer hva elevene ser, og hvordan de eventuelt kom fram til et svar. Siden elevene er ny i algebraens verden, vil Kazemi & Hintzs (2014, s 17) open strategy sharing som et godt alternativ for å få den matematiske samtalen i gang. Open strategy sharing er en åpen diskusjon der elevene deler hva de tenker, og hvorfor (Kazemi & Hintz, 2014, s 17). Disse samtalene er åpne samtaler i klasserommet hvor elevene deler hvordan de resonnerte seg fram til sin løsning. Lærerens rolle er å stille spørsmål som ”hva tenkte du?”, ”hvordan gjorde du det?” og ”har noen tenkt annerledes?”. Det vil være hensiktsmessig at flere får komme med sine forslag til hvordan de kan løse oppgaven i aktiviteten jeg har valgt å bruke. 
Tidlig algebra handler om resonnement framfor regler, og elevenes framgangsmåte vil stå i fokus. Elevene trenger ikke utarbeide en likning for å løse problemet, men beskrive hvordan de tenker.

Undervisningsopplegg

Målet for undervisningsopplegget er at elevene skal få en forståelse av likhetstegnet. Dette undervisningsopplegget er beregnet for elever som går på mellomtrinnet (5.-7. trinn). Grunnen til at jeg vil lage et undervisningsopplegg innen algebra på disse trinnene er det tidligere nevnte kompetansegapet fra 7. til 10. trinn som jeg har beskrevet i introduksjonskapittelet. I tillegg viser forskning at elevene kan få en god forståelse av likhetstegnet i denne alderen, noe jeg håper at de skal få gjennom denne aktiviteten. Land som skårer bra i algebraemnet på TIMSS innfører algebra tidligere enn eksempelvis USA og Norge (Carraher & Schliemann, 2009, s 673). Dette blir et slags forsøk på å innføre algebra på en måte der vi ikke bruker algebraisk notasjon, men resonnerer oss fram slik som Carraher og Schlieann (2009) foreslår. I mitt undervisningsopplegg ønsker jeg å jobbe med forståelsen av likhetstegnet og vise hva som skjer når vi får den ukjente alene, og verdien på ”magisk” vis dukker opp på høyre (eller venstre) side av likhetstegnet. Det er klart for XBOX.

Så hva er XBOX? Kort fortalt får elevene gruppevis utdelt esker, knapper (eller andre små objekter) og et likhetstegn. En av elevene skal så legge et visst antall knapper i esken. Utfordringen gruppen får er å finne ut hvor mange knapper som ligger i xboxen. Under har jeg tegnet en (grusom) tegning med et eksempel (eksempelet utføres felles i klassen):

Figur 1
I figur 1 ser vi en illustrasjon av likningen X+2 = 5. Oppgaven til elevene er å finne ut hvor mange knapper det er i xboxen (esken med x). Utgangspunktet for dette undervisningsopplegget er at elevene enda ikke har blitt introdusert for algebra. Derfor skal vi sammen resonnere oss fram til hvor mange knapper som ligger gjemt i xboxen uten å regne det ut. Elevene får dele hvordan de tenkte i en åpen diskusjon i klasserommet. 


Figur 2
I figur 2 prøver elevene å flytte over knappene for å få xboxen alene. Som vi ser på bildet har elevene lykkes i å få xboxen og knappene på hver sin side av likhetstegnet. Problemet til elevene er at det på høyre side har blitt lagt to knapper, mens de på venstre side har fjernet to knapper. Dersom vi åpner boksen vil ikke antallet stemme med antall knapper elevene har på høyre side.
Vi kan derfor diskutere hvorfor vi ikke kan gjøre det på denne måten for å finne ut hvor mange knapper som finnes i esken, og om det er andre måter vi kan finne dette ut på. Dette viser at en er nødt til å gjøre det samme på begge sidene for at det skal bli likt.



Figur 3


I figur 3 har elevene valgt å fjerne knapper på begge sidene. Grunnen til dette er at vi sammen kom fram til at hvis vi vil ha xboxen alene på venstre side må vi fjerne de to knappene vi hadde i tillegg. Vi har også blitt enige i at dersom vi fjerner to knapper på venstre side, må vi også fjerne to knapper fra høyre side.


Figur 4


Når vi vet at det skal være like mange knapper på venstre og høyre side, og det er tre knapper til høyre, må det være tre knapper i esken slik som på Figur 4.








I eksempelet over har elevene kun én eske de skal finne innholdet i. Etterhvert kan elevene få utdelt flere esker hvor de kan prøve seg med flere ukjente. 



I videoen over ser vi et eksempel på hvordan spillet utføres i praksis. Her ser vi at man også kan bruke fyrstikker og fyrstikkesker for å illustrere. Det vises også hvordan læreren kan videreføre problemløsningen med fyrstikkeskene til algebra. Dette vil være senere i undervisningen når elevene skal lære seg å stille opp og løse enkle likninger, som er en del av kompetansemålet etter 7. trinn (se introduksjon).

Hensikten med dette spillet er at elevene skal få en bedre forståelse av likhetstegnet, og hvordan man opererer med likhetstegn for å finne ukjente. I dette undervisningsopplegget blir det viktig å snakke om hvorfor det alltid skal være likt antall knapper på hver side, og at dersom vi fjerner eller legger til knapper på en av sidene må vi gjøre det på andre side også; dersom man fjerner knapper på venstre side, må man gjøre det samme på høyre side, og omvendt. Det er viktig at likhetstegnet ikke blir et ”nå kommer det et svar”-tegn for elevene, men et tegn som sier at det er like stor verdi på begge sidene. Jeg tror denne aktiviteten vil være bra for elevene fordi det er  konkret (bruk av objekter) og at det vil være lettere å fange opp misoppfatninger hos elevene (se figur 2). Elevene vil også få rask tilbakemelding på om deres tenkemåte fører dem til riktig løsning da de kan åpne esken å finne ut om antallet stemmer. Dersom de har feil løsning kan de diskutere resultatet deres med medelever og komme fram til løsningen, istedenfor å sitte med ubesvarte spørsmål.

Kandidat 8


Litteratur
Bergem, O. K. (2016). Hovedresultater i matematikk. Hentet 10.10 fra https://www.idunn.no/vi-kan-lykkes-i-realfag/2-hovedresultater-i-matematikk
Carraher, D. W. og Schliemann, A. D. (2009). Early algrebra and algebraic reasoning. I Lester F., K. Second Handbook of Research on Mathematics Teaching and Learning. Information Age Publishing.
Kieran, C. (2009). Learning and teaching algebra at the middle school through college levels. I Lester F., K. Second Handbook of Research on Mathematics Teaching and Learning. Information Age Publishing.
Kazemi, E., Hintz, A. (2014). Intential Talk – How to structure and lead productive mathematial discussions. Stenhouse Publishers

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tidlig algebra i mellomtrinnet for å øke elevers forståelse for algebra

Av kanditatnummer 12 Dagens norske ungdomsskoleelever sliter klart mest i temaet algebra viser nylige TIMSS resultater. De klarer seg godt i emnene tall og statistikk, sliter noe mer med geometri, men sliter altså mest med algebra. Figuren under viser tydelige hvor stort sprik det er i skåren innenfor de forskjellige emnene (Bergem, 2016, s. 22-43). Dette er helt tydelig et problemområde i den norske skolen. Hva kan man gjøre for å øke elevers forståelse for algebra?  Figur 1 (Bergem, 2016, s. 41).  Disse TIMSS-resultatene støtter mine egne oppfatninger om algebra i skolen. Mine oppfatninger stammer både fra min egen skolegang, men også fra tiden på lærerskolen og i praksis. Det at norske elever gjør det klart dårligst i algebra kommer da ikke som en overraskelse. Når jeg tenker tilbake på min egen skolegang og minner med algebraundervisning så ser jeg for en hel 8. klasse som synkront ”huffer” i det læreren introduserer timen med at de skal ha algebra...

Snu trekanten!

Matematikken kan for mange oppleves som et «huskefag» og et fag der pugging av regler og formler står i fokus (Herheim, 2016). Dette kan være med på å ta fokuset bort fra det som kan være morsomt og samtidig svært lærerikt med matematikk. For noen elever er det nødvendig å forstå hvordan og hvorfor noe er som det er, samtidig som man får muligheten til å arbeide med oppgaver og matematiske problemer som krever mer enn at man kan en bestemt formel. Matematisk forståelse og kunnskap Richard R. Skemp (1976) bruker to begrep for å skille mellom former for matematisk forståelse, og disse begrepene kaller har instrumentell forståelse og relasjonell forståelse. Han legger ikke skjul på at han mener det er den relasjonelle forståelsen som er den beste. Instrumentell forståelse beskrives som «rules without reasons» og ikke som en forståelse. Det er denne undervisningsformen mange lærere benytter seg av i undervisningen, og er den type forståelse det er en...

Geometri og teknologi

Barns hverdag er preget av teknologi. Med hele verden i sin lomme og skjermer i hvert rom er barn i kontakt med teknologi hele tiden. Og det er bra, for verden blir ikke mindre teknologisk. Tvert imot, stadig flere ting blir digitale og krever digital kompetanse. Og barn har digital kompetanse.  Så hvorfor er ikke dagens matematikklasserom fylt med teknologiske hjelpemiddel og verktøy? Hvorfor får ikke dagens elever utforske matematiske konsept gjennom digitale verktøy? En del av forklaringen kan nok skrives til manglende kompetanse hos lærere. Men det kan også være at vi ikke er klar over hvilke muligheter som finnes.  Jeg skal etterhvert presentere noen digitale verktøy som fint kan trekkes inn i matematikkundervisningen. Mer spesifikt geometriundervisningen. Men for å forstå hvorfor det kan være nyttig for elevene å lære geometri på denne måten, så skal jeg først presentere kort hvordan barn lærer geometri.  Van Hiele Pierre van Hiele og ...